На 17 юни 2023 г., в София се проведе София Прайд. Събитието се организира за 16-и път като концерт и шествие в защита на правата на ЛГБТ-хората в България.

Шествие за правата на гей-общността се прави в София за първи път през 2008 г. Всеки път прайдът си има мото, като тази година то е „Нашето семейство ви кани“. София Прайд се организира от фондация GLAS, съвместно с фондациите Bilitis, ЛГБТИ Действие и Български хелзинкски комитет.

Въпреки дъждовното време пред Паметника на съветската армия се събраха множество хора, подкрепящи равноправието на хората от ЛГБТ-общността в България. Събитието започна с концерт, на който участваха изпълнители от различни музикални жанрове – Роксана, Михаела Филева, Есил Дюран, DARA, Мила Роберт, Дара Екимова, Прея и други.

Екипът на CheckPoint София имаше свое пространство, в което предоставяше на всеки информация за ХИВ и сексуалното здраве, както и възможностите за безплатно изследване в здравния център. В рамките на събитието беше популяризирана кампанията #feelnoshame, която насърчава отговорното отношение, превенцията на ХИВ, както и възможностите за анонимно изследване и консултиране за вируса в нашия център. Нашите доброволци раздаваха презервативи и брошури.

Инициативата се реализира с подкрепата на AHF.


ГАЛЕРИЯ ОТ СОФИЯ ПРАЙД

 

 

Категория: