46 пациенти с ХИВ откри през 2023 г. екипът на здравния център CheckPoint София – единствената амбулатория по здравни грижи, която предоставя безплатно и анонимно изследване за ХИВ. Положителните резултати са на 4 жени на средна възраст от 33 години и 42 мъже със средна възраст 32 г. Най-младият новооткрит пациент с ХИВ през 2023 г. е на 29 г., а най-възрастният – мъж на 56 г. За всички пациенти с ХИВ, които са научили статуса си в здравния център е осигурена емоционална подкрепа и придружаване в здравната система, което прави подхода на CheckPoint София максимално ефективен и в полза на пациентите, защото осигурява грижа от положителния, през стартирането на терапията и нейното задържане, до адаптацията с диагнозата. 6 от новооткритите с ХИВ пациентите са избрали да продължат лечението си в чужбина, а 38 – да останат в България.

За периода януари – декември 2023 г. здравните работници на центъра са извършили 12896 теста. През годината сме открили 16 пациента с хепатит С, 8 – с хепатит В, 52 са диагностицирани с гонорея, 40 – с хламидия, 31 са получили положителен резултат за микоплазма, 35 – за уреяплазма.

60 пациенти са диагностицирани със сифилис. Центърът за сексуално здраве CheckPoint София е единственото място, което предоставя пълноценна грижа за диагностицираните със сифилис, включително скринингово диагностициране, потвърждаване и стадиране на заболяването, лечение и проследяване след проведеното лечение. Центърът разполага с 2 инфекционисти, 1 гинеколог и 1 уролог, които гарантират качественото, навременно диагностициране на сексуалнопреносимите инфекции и необходимото лечение. Така пациентите не се налага да търсят други специалисти, а получават грижа веднага след какъвто и да е положителен резултат.

Категория: