Резултатът от теста Ви за ХИВ, хепатит или сифилис е положителен?

Положителният резултат от бързия тест не е основание за поставяне на диагноза. От нашите консултантще получите обстойна информация относно интерпретацията на резултата, самото заболяване, както и специфичните стъпки, които трябва да се следват за изясняване на Вашето състояние.

Какво следва?

Повече за ХИВ, хепатит В и С, сифилис и другите сексуално предавани инфекции може да прочетете ТУК.
ХИВ
При отрицателен резултат и спазен прозоречен период може да разчитате, че не сте инфектирани с ХИВ. Повторете изследването на третия месец за предотвратяване на късно позитивиране на резултата, което е възможно в от три до пет процента от случаите.
ПОЛОЖИТЕЛНИЯТ РЕЗУЛТАТ ТРЯБВА ДА СЕ ПОТВЪРДИ
При положителен резултат трябва да се направи ПОТВЪРЖДЕНИЕ , което за цяла България се случва в Националната референтна потвърдителна лаборатория по ХИВ.
Ако сте попаднали в частна лаборатория, служителите са задължени да изпратят Вашата кръвна проба за потвърждение към националната лаборатория.
След получаване на резултата от частната лаборатория Вие ще трябва да дадете кръв за втори път с всички Ваши лични данни (имена, ЕГН, дата на раждане), като тази втора проба ще бъде изпратена отново в Националната потвърдителна лаборатория за изследване по метода „Уестерн блот” (диагностичен и потвърдителен тест).
На базата на това изследване ще Ви бъде издаден протокол с Вашите лични данни, който всъщност ще указва че имате ХИВ инфекция. Протоколът се получава лично в Националната потвърдителна лаборатория. С протокола ще получите специфичен код, който представлява комбинация от цифри, която носи информация за вашия пол, година на раждане, година на инфектиране и кой по ред регистриран случай на ХИВ инфекция сте в страната, откакто се води статистика у нас – от 1986 г. Този протокол впоследствие трябва да отнесете в специализирания център за лечение на ХИВ/СПИН, към който се насочите (има такива центрове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора). Необходимо е да си запазите предварително час за първичен преглед и проследяване.
НИЕ МОЖЕМ ДА ВИ ПОМОГНЕМ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ПЪТ, ПО КОЙТО МИНАВАТЕ
Ако се обърнете към консултантите в CheckPoint София този процес е по-различен и опростен:
  1. Ако Вашият бърз тест за ХИВ е положителен, ние ще помогнем със следтестово консултиране и емоционална подкрепа.
  2. Ще имате личен консултант, който ще Ви подкрепи, както в администрирането на процеса, така и в емоционален план.
  3. Консултантът ще вземе необходимите изследвания и ще попълни документите за Националната потвърдителна лаборатория.
  4. Консултантът ще осъществи целия процес на комуникация с лабораторията и ще вземе Вашия протокол.
  5. Ще Ви бъде записан час в отделението по ХИВ/СПИН на Инфекциозна болница в София, ако сте от София, или ще Ви се окаже съдействие за посещение на някое от останалите 4 отделения за контрол и лечение на ХИВ/СПИН.
  6. През този процес, който ще продължи между една седмица и десет дни до насрочване на първия контролен преглед, ще имате пълната подкрепа на Вашия консултант, който ще Ви помогне да се справите с емоционалната криза, през която преминавате.
  7. Когато бъдете консултирани в Инфекциозна болница, имате право и е силно препоръчително да започнете веднага антиретровирусна терапия. Нашите консултанти по ХИВ ще Ви преведат през процеса от стартиране на терапия до създаване на режим за придържане към нея и постигане на пълен и траен контрол на инфекцията.
Ако не сте от София, обадете се на консултантите на CheckPoint София за консултиране: +359 878 33 93 94.
Хепатит В
Бързият тест засича повърхностния антиген на вируса на хепатит В, наречен HbsAg. Този маркер може да бъде позитивен, както в острата фаза на инфекцията, така и при хроничната й форма.
За изясняване на състоянието са необходими допълнителни изследвания, за които нашият консултант ще Ви насочи към специализирана гастроентерологична клиника.
По време на целия процес ще получите от нас необходимото административно съдействие, както и така нужната в този емоционален момент емоционална подкрепа.
Хепатит C
Бързият тест засича наличието на антитела, които имунната система образува вследствие на среща с вируса на хепатит С. Те обикновено остават доживот, дори и след успешно излекуване на инфекцията, без значение дали то е било спонтанно, или медикаментозно.
За изясняване на състоянието са необходими допълнителни изследвания, за които нашият консултант ще Ви насочи към специализирана гастроентерологична клиника.
По време на целия процес ще получите от нас необходимото административно съдействие, както и така нужната в този емоционален момент емоционална подкрепа.
Сифилис
Бързият тест засича наличието на антитела, които имунната система образува вследствие на среща с бактерията, причинител на сифилис.
За изясняване на състоянието са необходими допълнителни изследвания, за които нашите консултанти ще Ви консултират. Тестовете се предлагат в CheckPoint София.
По време на целия процес ще получите от нас необходимото административно съдействие, консултиране и емоционална подкрепа, както и необходимото лечение.
Гонорея, хламидия, микоплазма
Гонореята, хламидията и микоплазмата са сексуалнопреносими инфекции, които могат да дадат сериозно отражение на сексуалното и репродуктивното здраве. Овлядяни навреме, тези инфекции са напълно лечими.
При положителен резултат CheckPoint София предлага консултация с лекар, който назначава терапия и проследява лечението.