Цена
Метод
Антиген (HbsAg antigen), бърз тест
Тестът е СЕ сертифициран за употреба в Европа, с чувствителност между 97 и 100%
Hepatitis B (Anti – HBc Total) – специфични антитела – подходящ за инвитро и преди ваксиниране
Проба
Периферна кръв (от пръста)
Време за получаване на резултат
15 минути
При положителен резултат
CheckPoint София ще Ви насочи към гастроентеролог, с когото да уточните Вашето състояние
Ваксинацията е един от начините за предотвратяване на инфекция с хепатит В
Хепатит В е най-сериозната хепатитна инфекция, която се причинява от вируса на хепатит В. Първоначално хепатит В е остър, но може да премине в хронично състояние.
Острият хепатит В може да отшуми бързо, без да причинява дълготрайно увреждане на черния дроб, или може да не се самоизлекува и да премине в хронична форма. Колкото по-млад е човек при контакта си с хепатит В, толкова по-голям е шансът заболяването да стане хронично.
Хроничният (продължителен) хепатит В е персистираща инфекция на черния дроб, която се развива, ако острата инфекция не отшуми в рамките на първите 6 месеца. В около една трета от случаите това води до сериозно чернодробно заболяване, което може да доведе до цироза, рак на черния дроб и ранна смърт при до 25% от пациентите. След като вирусът на хепатит В навлезе в тялото, минава инкубационен период от 1 до 6 месеца, през който не се забелязват симптоми на заболяването. Някои хора имат ясно изявени симптоми, други – леки, а при трети симптоми така и не се появяват, дори и заболяването да прогресира до хронична форма.
Симптомите за остър или хроничен хепатит В (ако такива се появят) могат да включват: болка, силна умора, висока температура, повдигане, пожълтяване. За съжаление, дори и хората, при които заболяването преминава без симптоми, могат да го предават на другите.
Хепатит В се диагностицира чрез кръвно изследване, което може да засече протеин от вируса, наречен повърхностен антиген. По-подробни изследвания могат да потвърдят фазата на заболяването, както и степента на чернодробно възпаление и увреждане.
Повечето хора с остър хепатит В не се нуждаят от лечение, тъй като не развиват продължително заболяване и чернодробно увреждане. Ако вирусът стане хроничен и има нужда от лечение, се използват антивирусни медикаменти, за да се предотврати размножаването на вируса в организма и причиняване на допълнитено чернодробно увреждане. В редки случаи заболяването се самоизлекува напълно, без медикаментозна намеса.
Ако сте имали контакт, при който се съмнявате, че може да сте се инфектирали с хепатит В, е необходимо да изчакате прозоречния минимален период от 6 седмици (42 дни), преди да се изследвате с бърз тест. Съветваме Ви да повторите изследването на 180 ден, за да бъдете абсолютно спокойни за своя здравен статус.
Резултатът от изследването не зависи от прием на храна, напитки, тютюнопушене, антибиотици или медикаменти.
Анонимно (регистрира се с код, съдържащ инициалите на пациента и датата на раждане). При желание за продължаване на доказването на състоянието, пациентът посочва три имена и телефон за обратна връзка с пациентския консултант.
Резултатите от изследването могат да се проследят чрез  онлайн системата за резултати на центъра.