Хламидия

Хламидия (Chlamydia trachomatis)

Цена:

Антиген – 25.00 лева

PCR – в пакет „Сигурност“ или „Екстра сигурност“ – 65 лева

Информация:

Хламидиалната инфекция се причинява от вътреклетъчен паразит наречен Chlamydia trachomatis (хламидия трахоматис). Тя се предава по полов път и засяга както мъже, така и жени. Освен половите органи, в някои случаи се засягат и очите, ставите, черния и белия дроб. Инкубационният период (времето от момента на заразяването до проява на първите симптоми) е 10-30 дни. При мъжете от възпалителният процес се засяга главно уретрата. Оплакванията са оскъдни, главно от наличие на минимално количество белезникав секрет от пениса, главно сутрин. Оплаквания може да липсват в 40% от случаите. При жените инфекцията е често безсимптомна, или има наличие на по-обилно влагалищно течение.

При мъжете може да се наблюдават следните симптоми: често уриниране, понякога придружено от слузесто-гнойно не обилно болезнено секретиране; сутрешни прояви на стъклен секрет от уретрата, като първата урина може да бъде мътна. Хламидийният уретрит е съпроводен с незначителна болка и сърбеж в пикочния канал. Хламидийният простатит, когато хламидия прониква в простата, може да предизвика сърбеж и парене при уриниране, тежест в тазовата област, поява на кръв в урината или при еякулация, болка, трудности при уриниране, ниска потенция, висока температура, болка в ставите при усложнени случаи.

При жените се наблюдават следните симптоми: хламидиен ендометрит, възпаление на лигавицата на матката, с появата на слузесто-гнойни секрети. Хламидийният ендометрит е причина за обща слабост, повишена температура, болки в гърба и долната част на корема, както и предпоставка за нарушаване на менструалният цикъл. Хламидиен салпинигит, възпаление на придатъците на матката (маточните тръби) с поява на болки ниско долу в коремната област, сърбеж и слузесто-гнойно отделяне. Хламидийна ерозия на шийката на матката, която може да доведе до различни заболявания на половите органи, както и до безплодие и до намаляване защитните сили на организма.

Лечението е трудно и в някои случаи продължително. Лекуват се и двамата сексуални партньори. Използват се антибиотици към които е чувствителна хламидия трихоматис. Лечението на хламидиазата включва и препарати за засилване на имунната система – мултивитамини, специална диета. След окончателно приключване на лечението се провежда повторен контролен анализ. Ако не се открият хламидии, анализът се прави още веднъж след месец. Оказва се, че е по-лесно хламидиазата да се предотврати, отколкото да се лекува.

Инструкции преди изследването:

Ако имате симптоми, които водят до съмнение за хламидия, можете да си направите тест при нас. Прозоречният период е между 10 и 30 дни.

Резултатът от изследването не зависи от прием на храна, напитки, тютюнопушене. Изследването не може да се прави, ако пациентът е на антибиотично лечение.

Метод: Антиген/PCR
Проба:

Урина или уретрален секрет (за мъжете), влагалищен/цервикален секрет за антиген тест – за пакет „Сигурност“.

Гърлен секрет, ректален секрет (за мъже и жени) – за пакет „Екстра сигурност“.

Време за получаване на резултат: 3 дни за антиген, 5 дни за PCR
При положителен резултат: След лекарска консултация се назначава лечение.
Лични данни:

Антигенният тест се извършва анонимно (регистрира се с код, съдържащ инициалите на пациента и датата на раждане).

PCR изследването се регистрира с име и фамилия и възраст, както и се посочва контакт за обратна връзка.

Резултатите от изследването могат да проследят и чрез онлайн системата за резултати на центъра.