Гонорея

Гонорея (Neisseria gonorrheae)

Цена:

Антиген – 25.00 лева

PCR – в пакет „Сигурност“ или „Екстра сигурност“ – 65 лева

Информация:

Гонореята (наричана още трипер) е сексуално преносимо заболяване, която се предизвиква от бактерията Neisseria gonorrheae. Инфектирането става основно при сексуален контакт. При мъжете се проявява с гнойно уретрално течение, а при жените с цервикално течение. Може да има остро, хронично или асимптоматично протичане. Инфекцията може да засегне аноректалната област и фаринкса, а може да има и дисеминирани форми. При децата заразяването става и без полов контакт, като най-често проявите са от страна на конюнктивата и вулвата. Инкубационният период е от 2 до 7 дни, в редки случаи до 30 дни.

Обичайните симптоми при мъжете включват парене и болка при уриниране и гнойна секреция от пениса. 90% от инфектираните мъже развиват остра форма с изразена симптоматика. 2% развиват по-остро симптоматиката, с оскъдна секреция. Според статистиката, 10% – 40% от мъжете имат асимптоматично протичане, почти без симптоми. Тези форми представляват основен епидемиологичен момент в разпространението на заболяването. Нелекуваната гонорея при мъжете може да доведе до усложнения: фимоза, парафимоза, кавернит (възпаление на кавернозните тела на пениса), куперит (засягане на перианалните жлези), простатит, епидидимит, уретрални стриктури.

При жените, болестта протича доста асимптоматично или се наблюдават по-обилна вагинална секреция и болки в таза, и ниско в корема. При засягане на уретрата – и болки при уриниране. Възпалението е главно в долните две трети на цервикалния канал. Нелекуваната инфекция при жената може да доведе до редица усложнения като бартолонит, цистит, ендометрит, салпингитпелвиоперитонит. И мъжете, и жените могат да се разболеят от гонорея на гърлото при практикуване на орален секс с инфектиран партньор. Тази форма на болестта е асимптоматична при 90% от случаите, а при останалите 10% гърлото се зачервява и възпалява. Лечението е антибиотично на всички форми на гонореята.

Инструкции преди изследването:

Ако имате симптоми, които водят до съмнение за гонорея, можете да си направите тест при нас. Прозоречният период е между 2 и 7 дни.

Резултатът от изследването не зависи от прием на храна, напитки, тютюнопушене. Изследването не може да се прави, ако пациентът е на антибиотично лечение.

Метод: Антиген/PCR
Проба:

Урина или уретрален секрет (за мъжете), влагалищен/цервикален секрет за антиген тест – за пакет „Сигурност“.

Гърлен секрет, ректален секрет (за мъже и жени) – за пакет „Екстра сигурност“.

Време за получаване на резултат: 3 дни за антиген, 5 дни за PCR
При положителен резултат: След лекарска консултация се назначава антибиотично лечение.
Лични данни:

Антигенният тест се извършва анонимно (регистрира се с код, съдържащ инициалите на пациента и датата на раждане). Резултатът се получава чрез онлайн системата на центъра.

PCR изследването се регистрира с име и фамилия и възраст, като резултатът може да се получи чрез онлайн системата на центъра.