Цена
Метод
За ваксина за хепатит В – серологично изследване (НBsAg + Anti–HBc total; разчитане от лекар);
За комбинирана ваксина за хепатит А и В – серологично изследване (Anti HBc total + HAV total); разчитане от лекар
Проба
венозна кръв
Време за получаване на резултат
3 работни дни
Интерпретация на резултата
Лекарят интерпретира резултатите и препоръчва или не препоръчва ваксинация
Хепатит В е най-сериозната хепатитна инфекция, която се причинява от вируса на хепатит В. Първоначално хепатит В е остър, но може да премине в хронично състояние.
Острият хепатит В може да отшуми бързо, без да причинява дълготрайно увреждане на черния дроб, или може да не се самоизлекува и да премине в хронична форма. Колкото по-млад е човек при контакта си с хепатит В, толкова по-голям е шансът заболяването да стане хронично.
Хроничният (продължителен) хепатит В е персистираща инфекция на черния дроб, която се развива, ако острата инфекция не отшуми в рамките на първите 6 месеца. В около една трета от случаите това води до сериозно чернодробно заболяване, което може да доведе до цироза, рак на черния дроб и ранна смърт при до 25% от пациентите. След като вирусът на хепатит В навлезе в тялото, минава инкубационен период от 1 до 6 месеца, през който не се забелязват симптоми на заболяването. Някои хора имат ясно изявени симптоми, други – леки, а при трети симптоми така и не се появяват, дори и заболяването да прогресира до хронична форма.
Хепатит А е най-разпространеният тип остър вирусен хепатит. Източник на зараза е всеки човек с остра инфекция, независимо от формата на клинично протичане. Механизмът на предаване на инфекцията е фекално-орален.
Пътищата, по които се осъществява инфекцията са контактно-битов, хранителен и воден.
Хепатит А е остро самоограничаващо се заболяване, което рядко може да доведе до смърт. Инкубационният период е от 15 до 50 дни, средно 30 дни. Клиничното протичане варира от асимптомни, инапарентни форми до иктерични, с холестаза или фулминантни форми. Асимптоматичното и аниктерично протичане е характерно за децата, особено тези под 5-годишна възраст.
Ваксинацията е най-добрата стратегия за превенция срещу инфектирането с хепатит А и хепатит В.
Резултатът от изследването не зависи от прием на храна, напитки, тютюнопушене.
Изследването се извършва анонимно (регистрира се с код, съдържащ инициалите на пациента и датата на раждане). При необходимост може да Ви бъдат поискани имената и датата на раждане.
Резултатите от изследването могат да се проследят чрез  онлайн системата за резултати на центъра.