Цена
Метод
PCR
Проба
уретрален/цервикален секрет
Време за получаване на резултат
3 – 5 работни дни
Рискът от заразяване с HPV е много висок, около 80% от хората се заразяват с HPV през сексуалноактивния си живот. Инфекцията се предава изключително по полов път, но също така и при контакт кожа – кожа. Използването на презерватив намалява риска от предаване, но не го елиминира напълно.
HPV инфекцията най-често е преходна, протича безсимптомнно и не причинява клинични проблеми. В 70% от случаите организмът се справя с HPV до 1 година и в 90% до 2 години посредством клетъчно – медииран имунен отговор.
Средната продължителност на новите инфекции е 8 месеца. Въпреки оздравяването, първичната инфекция с HPV не се последва от изграждане на стабилен имунитет т.е. пациентът не е предпазен от повторно заразяване с HPV от същия или други типове. В около 20% от случаите, обаче, инфекцията не завършва със спонтанно оздравяване, а напредва, бавно и стъпаловидно от ниско- и високостепенна цервикална лезия към рак на маточната шийка при жените.
Смята се, че основен риск е броят на сексуалните партньори, особено при рисково сексуално поведение. Ранното започване на сексуални контакти, както и отслабената имунна система, тютюнопушенето и лошата интимна хигиена също са рискови фактори.
Резултатът от изследването не зависи от прием на храна, напитки, тютюнопушене.
Изследването се извършва анонимно (регистрира се с код, съдържащ инициалите на пациента и датата на раждане). При необходимост може да Ви бъдат поискани имената и датата на раждане.
Резултатите от изследването могат да се проследят чрез  онлайн системата за резултати на центъра.