Самоизследване за ХИВ с орален тест

Инициативата за самоизследване се реализира от Сдружение „Здраве без граници”, което управлява CheckPoint София – Център за сексуално здраве. За целта са закупени т.нар. „орални” тестове със средства, предоставени от ViiV Healthcare UK Ltd. чрез Positive Action Programme и Gilead Sciences Europe Ltd.

КЪМ КОГО Е НАСОЧЕНА ИНИЦИАТИВАТА?

Програмата за самоизследване е насочена към мъже, които правят секс с мъже. В рамките на инициативата на всеки желаещ да се самоизследва се предоставя перорален (орален тест) за самоизследване за ХИВ и хепатит С.

ПОРЪЧКА НА ТЕСТА И ЛИЧНИ ДАННИ

Тестовете достигат до желаещия да се самоизследва след представянето на лични данни, гарантиращи безпроблемното получаване.

Тестовете се изпращат по куриер, като доставката е за сметка на получателя (куриерската услуга е до 7 лева). С цел гарантиране на дискретността, никъде в документите за пратката не става ясно какво е съдържанието й.

КОГА ДА СИ НАПРАВИТЕ ТЕСТА?

Необходимо е да се уверите, че са минали поне 42 дни от рисковия сексуален контакт. Като рисков определяме аналният, оралният и вагиналният секс без презерватив, като рискът значително се повишава при наличието на кръв и сперма.

КАК ДА СИ НАПРАВИТЕ ОРАЛНИЯ ТЕСТ?

Т. нар. „орални тестове” разпознават наличието на антитела срещу ХИВ или хепатит С в слюнката. Антителата се образуват в отговор на настъпилата инфекция. В комплекта, който изпращаме, е възможно да има два орални теста – един за ХИВ и един за хепатит С.

Тестът за ХИВ представлява бяла плочка, на която на горната част е изписано „HIV”.  Тестът за хепатит С е с кафява плочка и в горната му част е изписано „HCV”. Опаковката съдържа контейнер с буфер и тест-плочка с тампон.

Преди изследването

Преди да се извърши изследването е важно да не сте приемали храна, вода, да не сте дъвкали дъвка и да не сте използвали препарати за орална хигиена (миене на зъби, вода за уста) поне 20-30 минути.

Как да направите изследването?

 1. Обходете с тампона външната горна и долна част на венците, за да се събере слюнка върху тампона.
 2. Поставете тампона в контейнера.
 3. Изчакайте 20 минути.

За ваше улеснение прилагаме схема за провеждане на изследването:

Как да разчетете резултата?

Отрицателен резултат: Чертичка в зоната на буквата „С”

Положителен резултат: Две чертички в зоната на буквите „С” и „Т”. Възможно е едната да е много бледа.

Невалиден резултат: Когато плочката остане бяла или червена, без отличителни черти или има черта само в зоната на буквата „Т”.

ПРИ ПОЛОЖИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ

 1. Запазете самообладание! Необходимо е този резултат да се потвърди, за което ние ще съдействаме. Потвърждението става след повторно изследване в единствената Национална референтна потвърдителна лаборатория по ХИВ, която се намира в София. Ние ще ви посредничим за това.
 2. Обадете ни се на тел. +359 (0)2 952 33 99 всеки ден от 12.00 до 20.00 часа (без неделя), за да планираме следващите стъпки.

Бихме искали да ви успокоим, че ХИВ вече не е сред водещите причини за смъртност в развитите страни. ХИВ е напълно контролируема инфекция. В България лечението и контролът на ХИВ са напълно безплатни.

Ние няма да ви оставим сами в справянето с ХИВ:

 • Ще ви подкрепим, като ви посредничим в здравната система;
 • Ще ви предоставим емоционална и психологическа подкрепа;
 • Ще ви консултираме относно антиретровирусната терапия;
 • Ще ви придружим до здравен център за лечение и контрол на ХИВ;
 • Ще останем до вас, докато инфекцията бъде под тотален контрол.

ПРИ ОТРИЦАТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ

 • Важно е да знаете, че мъжете, които правят секс с мъже, са една от най-уязвимите общности в България към инфектиране с ХИВ, хепатит и други сексуално преносими инфекции.
 • Избягвайте рисковите сексуални контакти. Ползвайте презерватив. Това към момента е единственият достъпен и евтин начин за предпазване от сексуално преносими инфекции.
 • При наличие на рисков сексуален контакт, изследвайте се след 42 дни.
 • Потърсете информация за превенция на инфектирането с ХИВ чрез PrEP.

СПОДЕЛЕТЕ НИ РЕЗУЛТАТА

 • Бихме искали да ви насърчим да споделите резултата с нас от проведеното самоизследване. Обадете се на тел. +359 (0)2 952 33 99 всеки ден от 12.00 до 20.00 часа (без неделя). Можете да ни напишете и e-mail на hometest@checkpointsofia.info
 • Ако имате каквито и да е въпроси относно ХИВ и хепатит В и С, не се колебайте да се свържете с нас!

УСЛОВИЯ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ, КОНФИДЕНЦИАЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

Само един специалист на CheckPoint София ще има достъп до предоставените от вас лични данни. Единствено за целите на изследването Сдружение „Здраве без граници“ събира информация относно: име, фамилия, дата на раждане, възраст, пол, сексуална ориентация, рискови сексуални/социални фактори, както и информация относно резултата от проведеното самоизследване. При реализирането на програмата се следва стриктно Политиката за защита на личните данни на Сдружение „Здраве без граници”.

ЕТИКА

Консултантите на CheckPoint София следват принципите на:

 • Конфиденциалност
 • Дискретност
 • Добронамереност
 • Недискриминация
 • Разбиране, уважение и зачитане на личното достойнство

Специалистите в CheckPoint София са gay friendly.

За допълнителни въпроси: тел. +359 (0)2 952 33 99 всеки ден от 12.00 до 20.00 часа (без неделя).

Можете да зададете всички въпроси, свързани с програмата за самоизследване на е-mail: hometest@checkpointsofia.infoИнициативата за самоизследване се реализира от Сдружение „Здраве без граници”, което управлява CheckPoint София – Център за сексуално здраве. За целта са закупени т.нар. „орални” тестове със средства, предоставени от ViiV Healthcare UK Ltd. чрез Positive Action Programme и Gilead Sciences Europe Ltd.