Цена
Безплатно
Метод
antibodies, бърз тест (тестът е СЕ сертифициран за употреба в Европа, с чувствителност между 97 и 100%)
Проба
Периферна кръв (от пръста)
Време за получаване на резултат
15 минути
ХИВ е вирус. Наименованието му идва от английското HIV (Human Immunodeficiency Virus). На български това се превежда като „човешки имунодефицитен вирус”. ХИВ принадлежи към групата на т.нар. ретровируси.
ХИВ се съдържа в кръвта, семенната течност, вагиналните и аналните секрети, и кърмата. Останалите телесни течности (напр. слюнка, пот, урина) не представляват никаква опасност.
Вирусът не може да бъде предаден при ежедневните социални и битови контакти, вкл. при приятелска целувка, прегръдка, ръкостискане, ползване на общи прибори за хранене, общо носене и пране на дрехи, при кихане и кахляне, при ухапване от кръвосмучещи насекоми.
ХИВ може да се предаде единствено при незащитен (без презерватив) анален, вагинален и орален секс (като най-висок е рискът при аналния секс), при директен контакт на кръв с кръв (най-често при ползване на общи пособия при инжектиране на наркотици) и от майка на дете, както по време на бременността и раждането, така и по време на кърменето. Съществуват обаче достатъчно ефективни методи предаването на ХИВ да бъде предотвратено във всяка една от тези ситуации.
ХИВ атакува важни клетки от имунната система на човека, наречени CD4 клетки. По този начин той пречи на имунната система да работи добре и да защитава организма от нападатели (бактерии, вируси, гъбички, паразити). Нормалният брой на CD4 клетките в здравия човешки организъм е над 500 в милилитър кръв. ХИВ използва CD4 клетките, за да се възпроизвежда и след това ги унищожава. Така техният брой с течение на времето постепенно намалява. Това се случва с различна скорост при различните хора, като зависи от състоянието на имунната система на човека и от типа вирус, с който е инфектиран – някои щамове на ХИВ са по-агресивни и водят до по-бързо намаляване на броя на CD4 клетките.
Броят на CD4 клетките е най-важният показател за риска от разболяване. Докато този брой е над 350, все още се счита, че имунната система е в относително добро състояние. Когато обаче този брой падне под 200, се приема, че е достигнато критично ниско ниво, при което имунната система е увредена дотолкова, че не може да се пребори с определени заболявания, с които здравият човешки организъм се справя успешно. Това състояние се нарича СПИН – Синдром на придобита имунна недостатъчност. При СПИН хората могат да страдат от различни заболявания. Ето защо СПИН представлява „синдром” – сбор от различни симптоми и прояви на заболявания, в основата на които стои общото увредено състояние на имунната система, причинено от действието на ХИВ.
Инфекциите, които се развиват вследствие на намалената имунна защита, се наричат опортюнистични инфекции. Когато броят на CD4 клетките е под 200, тези инфекции могат да бъдат фатални. Има обаче и инфекции, които се срещат по-често при хората с ХИВ дори и при нормални стойности на CD4 клетките над 500. Така например рискът от инфектиране с туберкулоза е по-висок при ХИВ-позитивните, независимо от имунния им статус. Рискът от инфектиране с вирусите на хепатит А, В и С, както и със сексуално преносими инфекции (сифилис, гонорея и хламидия) е по-висок при ХИВ-позитивните мъже, които имат сексуални контакти с други мъже.
CheckPoint предоставя безплатна консултация  с лекар – инфекционист за:
·        PrEP (терапия срещу ХИВ преди рисков контакт)
·        PEP (терапия срещу ХИВ до 72 часа след рисков контакт)
Ако сте имали контакт, при който се съмнявате, че може да сте се инфектирали с ХИВ, е необходимо да изчакате прозоречния период от 6 седмици (42 дни), преди да се изследвате с бърз тест. Съветваме Ви да повторите изследването на 90 ден, за да бъдете абсолютно спокойни.
Резултатът от изследването не зависи от прием на храна, напитки, тютюнопушене, антибиотици или медикаменти.
CheckPoint София осигурява емоционална подкрепа и придружаване в здравната система, включително стартиране на терапия и до поставяне на ХИВ под контрол.
CheckPoint София предоставя безплатни:
  • емоционална подкрепа в група за споделяне на опит за пациенти с ХИВ
  • емоционална подкрепа в група за споделяне на опит за близки на пациенти с ХИВ
  • лекарски консултации с инфекционист за живеещи с ХИВ
Важно е да знаете, че пациент, който се придържа към ХИВ терапията си редовно, не може да предаде ХИВ при незащитен сексуален контакт, а в следствие на това може да има здрави, неинфектирани с ХИВ деца.
В България терапията за ХИВ е безплатна и гарантира дълга продължителност на живота. 
Бързият тест се извършва анонимно (регистрира се с код, съдържащ инициалите на пациента и датата на раждане).
При положителен резултат се посочват лични данни на пациента за издаване на потвърдителен протокол от Националната референтна лаборатория по ХИВ.
Резултатите от изследването могат да се проследят чрез  онлайн системата за резултати на центъра.