PrEP е таблетка, която ако се приема по определена схема
(при необходимост или всекидневно), ефективно предпазва от инфектиране с ХИВ.

PrEP не може да Ви предпази от инфектирането с останалите сексуалнопреносими инфекции.
Какво е PrEP?
PrEP е преекспозиционна профилактика. PrEP се приема преди секс, който може да се брои за рисков. ХИВ-негативни хора могат да ползват PrEP, за да не се инфектират с ХИВ.
На този етап PrEP представлява таблетка, която се приема през устата (перорално) и включва два медикамента: Тенофовир (TDF) и Емтрицитабин (FTC). Най-известното патентовано име за тази комбинация е „Трувада“, но вече има генерични версии на PrEP.
TDF и FTC са широкоразпространени медикаменти за лечение и контрол на ХИВ. PrEP е одобрен в САЩ през 2012 г., а в Европа – през 2016 г.
За кого е препоръчителен PrEP?
Ако сте ХИВ-негативни и не ползвате презервативи системно, PrEP ще намали риска да се инфектирате с ХИВ.
Други фактори, свързани с по-голям риск от инфектиране с ХИВ, са:
 • Наличност на СПИ (сексуалнопреносими инфекции), особено ректални инфекции или сифилис;
 • Употребата на наркотични вещества по време на chemsex (метамфетамин, мефедрон и др.);
 • Ако Вашият ХИВ-позитивен партньор има проблем с придържането към своята антиретровирусна терапия (АРТ);
 • Ако се намирате в ситуация, в която е трудно или невъзможно да използвате презервативи;
 • Ако предоставяте сексуални услуги;Ако смятате, че Вашият партньор или партньори са изложени на риск от инфектиране с ХИВ;
 • Ако Вашият партньор е от страна, в която ХИВ се среща често;
 • Ако Вашият партньор е бисексуален или има и други сексуални партньори;
 • Ако Вие или Вашите партньори употребявате инжекционни наркотици и ползвате едни и същи игли и спринцовки.
Говорете с наш инфекционист, който е наясно с PrEP, ХИВ и сексуалнопреносими инфекции, за да разберете до каква степен сте изложени на риск от инфектиране с ХИВ.
За кого не е подходящ PrEP?
PrEP не бива да се ползва от хора, които живеят с ХИВ.
PrEP обикновено не е препоръчителен, ако:
 • Имате ХИВ-позитивни партньори, които са започнали АРТ и вече са с неоткриваем вирусен товар. Човек с ХИВ-неоткриваем вирусен товар не може да предаде ХИВ на своите партньори.
 • Използвате презервативи без изключение.
Ефективност на PrEP
PrEP изключително успешно предотвратява риска от инфектиране с ХИВ, като го намалява до 98%.
PrEP действа ефективно добре, ако се приема по правилен начин и в схемата, която е препоръчана от Вашия лекар.
В световен план от хилядите хора, които приемат PrEP, са регистрирани няколко съобщения на инфектирани с ХИВ, които твърдят, че приемат PrEP. Два от тези случаи се дължат на ХИВ, който е резистентен към PrEP.
PrEP и страничните ефекти
Повечето от приемащите PrEP нямат странични ефекти от приема на медикаментите.
Независимо от това, както всеки друг медикамент, PrEP може да предизвика странични ефекти. По време на клинични проучвания един на 10 приемащи PrEP съобщават за дискомфорт, гадене, разстройство, подуване на стомаха или главоболие в рамките на първия месец от приема на PrEP. Тези странични ефекти обикновено изчезват след първия месец.
Понякога PrEP води до по-сериозни странични ефекти, сред които ограничена бъбречна функция и/или костна плътност. Затова е важно да се прави проследяване на тези две функции преди и по време на прием на PrEP.
Резистентност към PrEP
Ако приемаш PrEP правилно, шансът да развиеш резистентност (тоест хапчето да престане да действа) е много малък.
Първо, резистентността се отнася до ХИВ, а не до човек. Следователно, ХИВ-негативен човек не може да е резистентен. Второ, резистентността е риск само ако си ХИВ-позитивен. Дори тогава рискът е малък.
Рисковете относно резистентност към медикамента са:
 • Ако започнеш да приемаш PrEP, без да знаеш, че вече си ХИВ-позитивен. Ето защо тестването за ХИВ преди да започнеш PrEP е неописуемо важно!
 • Ако станеш ХИВ-позитивен по време на период, в който си преустановил прием на PrEP, не се тестваш за ХИВ и отново започнеш да приемаш PrEP.
 • Ако изпускаш твърде много PrEP дози и концентрацията на медикамента в тялото ти е твърде ниска, за да те предпази от ХИВ.
 • Сблъскване с резистентен ХИВ. Това е голяма рядкост. В света са регистрирани само два случая, в които PrEP не действа заради резистентен ХИВ.
PrEP и сексуалнопреносими инфекции
PrEP не Ви предпазва от други сексуалнопреносими инфекции. Най-добрият начин да се предпазите от повечето сексуалнопреносими инфекции е използването на презерватив.
Въпреки че другите инфекции, предавани по сексуален път, са лечими, понякога са придружени от неприятни и сериозни симптоми. Ето защо е важно да се изследвате редовно за повечето от тях – хепатит В, хепатит С, сифилис, гонорея, хламидия, микоплазма, включително, но не само, с проби от урината, гърлен секрет или ректален секрет.
Някои сексуалнопреносими инфекции са предотвратими и чрез ваксиниране – хепатит А, хепатит В, HPV. Добре е да се ваксинирате, ако имате активен сексуален живот. Потърсете наш консултант, за да получите повече информация.
PrEP и контрацепцията
Безопасно е използването на PrEP заедно с повечето видове хормонална контрацепция. PrEP не въздейства върху приема на контрацептиви.
PrEP и взаимодействието с други медикаменти
PrEP не взаимодейства с повечето налични медикаменти. Ако Ви бъдат предписани медикаменти, споделете с лекаря, който Ви препоръчва терапията, че приемате PrEP.
Важно е да запомните, че TDF (единият от двата медикамента в PrEP) си взаимодейства с някои нестероидни противовъзпалителни лекарства, особено диклофенак.
Приемането на двата медикамента заедно може да доведе до някои бъбречни затруднения. Други проблемни взаимодействия се наблюдават с ибупрофен и напроксен. Избягвайте тези лекарства, ако приемате PrEP или споделете с лекуващия Ви лекар, ако е наложително да ги приемате.
PrEP е безопасен за транс и небинарни хора, които приемат хормонална терапия.
Бременност и PrEP
Ако планирате бременност или не използвате контрацепция, приемът на PrEP всеки ден ще Ви помогне да останете ХИВ-негативна.
Ако знаете, че Вашият партньор е ХИВ-позитивен, препоръчително е той да започне антиретровирусна терапия (АРТ). Когато той достигне неоткриваем вирусен товар, той не може да Ви предаде ХИВ и не е необходимо да използвате PrEP.
Ако забременеете, докато ползвате PrEP, необходимо е да говорите със лекуващия си лекар.
Кърмене и PrEP
Всекидневният прием на PrEP е безопасен и той може да бъде използван безпроблемно, ако кърмите. Едва 2% от медикамента FTC и само 0.03% от медикамента TDF присъстват в кърмата.
PrEP за транс- и небинарни хора
PrEP е безопасен и ефективен за транс и небинарните хора.
Дозировката зависи от вида секс, който се практикува, но всекидневният прием е препоръчителен.
Хората, които практикуват вагинален секс, е нужно да приемат PrEP поне 6 дни в седмицата. По този начин нивото на PrEP достига достатъчно високи нива, за да ги предпази от ХИВ.
Дозата, използвана „само при необходимост“, е подходяща само за практикуващите анален секс.
PrEP е безопасен в комбинация с хормоналната терапия, като хормоналните нива няма да бъдат засегнати от приема на медикаментите.
Закупуване на PrEP
Генеричен PrEP може да се закупи онлайн от чужди сайтове и от пет аптеки в България.
У нас е достъпен медикаментът под наименованието Tenofovir Disoproxil Emtricitabine.
Можете да получите безплатна консултация и рецепта за PrEP от наш инфекционист, като възможността за това можете да видите тук.
Преди стартиране на PrEP
PrEP може да бъде ползван само и единствено ако сте ХИВ-негативни. Затова е много важно да се тестване за ХИВ, преди да започнете приема на PrEP. Ако вече сте ХИВ–позитивен и не го знаете, но започнете приема на PrEP, можете да развиете резистентност към медикаментите TDF, FTC.
Проверете също така бъбречните си функции, като направите тест за креатинин и урея.
Тествайте се също така за всички сексуалнопреносими инфекции. Честите изследвания за инфекциите, предавани по сексуален път, са силно препоръчителни за хората с активен сексуален живот, независимо дали ползват PrEP или не.
Задължително е изследването и за хепатит B (HBV). Съставките в PrEP са активни освен срещу ХИВ, и срещу хепатит B. Ако сте ХИВ-негативни, но с хроничен хепатит B, можете да ползвате PrEP, но той трябва да се приема много стриктно. Ако знаете, че имате хорничен хепатит B и искате да започнете да приемате PrEP, трябва да се обърнете към лекар. Можете да се консултирате и с нашия инфекционист.
Ако тестът Ви за хепатит B е отрицателен, това Ви дава възможност да се ваксинирате срещу хепатит B. Направете си консултация с нас, ако имате необходимост.
Когато сте стартирал PrEP
За хората, които вече приемат PrEP, наблюдението е също толкова важно, колкото правилното приемане на медикамените. Необходимо е следното:
На всеки 3 месеца:
На всеки 12 месеца:
 • Направете си тест за креатинин и урея;
 • Изследвайте се за хепатит C, ако правите необезопасен анален секс или ако си мъж, който прави секс с мъже.
За транс и небинарни хора:
Ако имате притеснения относно хормонални взаимодействия, говорете с нашия инфекционист. Ако изключим етинилестрадиол (не бива да се ползва заедно с PrEP), хормоналните нива няма да бъдат повлияни от PrEP.
Как се приема PrEP?
PrEP трябва да се приема преди секс (за да повиши нивата на медикаментите в тялото) и след секс (за да запази нивата високи).
Двата компонентва в PrEP са различни. Емтрицитабин (FTC) се абсорбира бързо и предоставя защита часове след прием, но пък и по-бързо намаляват натрупаните нива от този медикамент. TDF, от друга страна, се нуждае от около 24 часа, за да достигне до ректалната и генитална тъкан, но запазва високи нива за по-дълго.
Можете да приемаш PrEP според начина, по който правите секс.
При вагинален секс е нужно да приемате PrEP всекидневно, поне 6 дни в седмицата. Също така, необходимо е да приемате медикамента поне седмица, за да се достигнат необходимите нива на защита срещу ХИВ. Това се дължи на фактът, че PrEP се абсорбира във вагиналната тъкан по различен начин от този, по който се абсорбира в ректалната.
При анален секс проучванията също доказват, че всекидневният прием предоставя максимална защита. Но и опцията „само при необходимост“ също се доказва като много ефективна:
Прием на 2 таблетки (двойна доза) преди секс -> прием на 1 таблетка 24 часа след първия прием -> прием на още 1 таблетка 48 часа след първия прием.
Опцията „само при необходимост“ не е подходяща за:
 • жени, транс жени, практикуващи вагинален секс;
 • транс мъже, практикуващи вагинален секс.
Действия при пропусната доза
При ежедневен прием
Ако пропуснете едно хапче, или дори две, когато приемате PrEP всеки ден, не бива да се притеснявате. Продължете с приема веднага щом се сетите. Ако ползвате PrEP всекидневно, но се случи повече от седмица да не сте приемали доза, започнете отново с двойна доза (две таблетки) и след това продължете, както обикновено – с една таблетка всеки ден. Никога не приемайте повече от една двойна доза (две таблетки), когато започвавате PrEP.
Не приемайте повече от 7 таблетки на седмица.
Изберете си конкретен час, в който да приемате PrEP.
Ако прекъснете PrEP и се случи да имате рисков сексуален контакт в периода на прекъсването, е необходимо си направите ХИВ тест, преди да започнете PrEP отново (в CheckPoint София поне 42 дни след рисковия контакт).
При опцията „при необходимост“
Ако сте избрали да приемате PrEP само при необходимост и пропуснете двойната доза преди сексуален контакт, вземете двойна доза максимално бързо, но не по-късно от 30 минути, като след това продължите по схемата. Важно е да знаете, че рискът за инфектиране с ХИВ от пропуснат прием при приемането при необходимост, е значителен.
Спиране на приема на PrEP
Ако обмисляте с Вашите партньори опцията за цялостно прекратяване е важно да си направите тест за ХИВ и всички сексуалнопреносими инфекции поне 4-6 седмици след последния незащитен сексуален контакт.
Прекратете всекидневния прием на PrEP, едва след като приемете PrEP още 7 дни след последния рисков сексуален контакт.
Ако приемате PrEP при необходимост, приемайте по една таблетка PrEP поне 48 часа след последния Ви рисков контакт. Винаги можете да започнете PrEP отново.
Ако сте спрели приема на PrEP, но имате рисков контакт, можете да се наложи да приемете PEP (постекспозиционна профилактика). Приемът на PEP трябва да започне не по-късно от 72 часа след рисковия контакт, за да може да Ви предпази от потенциално инфектиране с ХИВ.